“Die van het Masereelfonds zijn nooit tafelspringers geweest. Dit boek toont evenwel dat het behoren tot de ideologische marge ook voordelen biedt: daar kunnen nieuwe ideeën en inzichten broeien en bloeien die niet prompt verstikt raken in conservatieve weldenkendheid. Tegen geëngageerde creativiteit kan een versleten consensus nooit op. Wat Masereel inspireerde, snijdt inderdaad hout.” – Marc Reynebeau
“De meerwaarde van dit boek ligt niet enkel in de boeiende brug die het slaat tussen heden en verleden, maar ook in het gloedvolle en bij wijlen ontroerende laatste deel waarin uiteenlopende burgers hun ideeën voor de toekomst uit de doeken doen.” – Ciska Hoet
Geïnspireerd op L’Idée, het baanbrekende werk van Frans Masereel uit 1920, lanceerde het Masereelfonds een open oproep aan burgers om hoopvolle ideeën voor de toekomst in te zenden. Een kunstenaarscollectief van Pierre Muylle, Alain Platel, Gerda Dendooven, Ben Benaouisse en Lisaboa Houbrechts selecteerde uit 116 inzendingen een twintigtal ideeën en ging in gesprek met de bedenkers ervan.
Met dit inspirerende boek viert het Masereelfonds zijn vijftigjarig bestaan. Dit boek verbindt vooruitstrevende ideeën van vroeger, morgen en nu. Het is een ode aan diegenen die aan de norm ontsnappen, aan hen die met hun visionaire ideeën de toekomst van de maatschappij van koers doen keren. Historische teksten over de strijd voor maatschappelijke verandering worden gekoppeld aan visionaire teksten van toonaangevende stemmen zoals onder meer Milo Rau, Jean Paul Van Bendegem, Steven Vromman, Delphine Lecompte en prikkelende cartoons van het collectief The Cartoonist.
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2021 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina’s | 360p. |
Over L’IDEE
“Voor wie de afgelopen halve eeuw het wel en wee van links van dichtbij of veraf heeft meegemaakt leest deze reeks opstellen als een reis door de lanen van de herinnering. 68 leek ons de dageraad van een nieuwe tijd: De verbeelding aan de macht. De ontnuchtering volgde algauw. Zwarte zondag leerde ons met een schok dat de Vlaamse demonen van racisme en extreemrechts niet waren bedwongen maar hooguit ondergronds waren gegaan. Een massale anti-kernbetoging kon niet verhinderen dat de kruisraketten werden geplaatst en de Witte Mars legde het diepe ongenoegen bloot over het rot in de structuur van politie en gerecht. Vijftig jaar na de schokgolf van 68 ligt het neoliberalisme als een loodzwaar deken over een gefragmenteerde samenleving. There is no such thing as society decreteerde Margret Thatcher. Het middenveld kreunt onder de overheersende marktideologie, de sociaaldemocratie heeft er zich aan onderworpen, de ooit onvermijdelijke christendemocratische partijen zijn nagenoeg van het Europese toneel verdwenen, van de Kommunistische Partij van België is geen sprake meer. Het mag een klein wonder heten dat in deze woelige decennia een instelling als het Masereelfonds overeind bleef en vandaag meer dan ooit springlevend is.
Nostalgie is niet aan de orde. Kijken in de achteruitkijkspiegel dient om lessen te trekken uit het verleden voor de strijd tegen de huidige en toekomstige uitdagingen, en die zijn niet gering: de hand over hand toenemende ongelijkheid, de spanning tussen identiteit en globalisering, seksisme en racisme, dekolonisering en meest van al de klimaatcrisis met daar bovenop een wereldwijde dodelijke pandemie. Vanuit verschillende hoeken leveren opiniemakers, filosofen, vakbondsmilitanten, feministen en kunstenaars ideeën en wegwijzers aan. Een bont palet ideeën die opborrelen vanachter de schrijftafel maar ook vanaf de eerste linies in de strijd op het terrein waarbij het toekomstvisioen van Dikke Freddy alleen al een dozijn geleerde traktaten waard is.
Het is nog steeds niet verboden te dromen van een andere toekomst.” – Johan Depoortere
Zaterdag 20/11 werd het boek feestelijk voorgesteld in de Parnassus kerk te Gent. We blikten terug op 50 jaar Masereelfonds en verbeeldden de toekomst.
Karim Zahidi, Ludo Abicht, Bart Van Bouchaute, Tina De Gendt en Lisaboa Houbrechts brachten onder leiding van MO* journaliste Elien Spillebeen een ode aan het politiserend middenveld.
Pierre Muylle, Debbie Gens, Filip Delmotte, Dirk MJ Vandenberghe, Kathy Van Crombruggen, Maïté Baillieul, Aäron Willem en Lennard Clark pitchten hun bijdrage aan het boek.
Leila zorgde voor de muzikale verpozingen, gastvrouw Nathalie De Neve voor mooie woorden en last but not least aan Iyas Kaadouni van Zahra voor ongelooflijk lekker eten.
Foto’s volgen!
In december 2020 lanceerden we een oproep waarbij we op zoek gingen naar ideeën voor de toekomst. We riepen op om de verbeelding te gebruiken als cruciaal ingrediënt voor een andere, nieuwe, meer duurzame toekomst voor ons allen:
“In 2021 viert het Masereelfonds zijn vijftigjarig bestaan. Net zoals in het allegorische boek ‘L’Idée’ van onze naamgever Frans Masereel (1920), willen we een ode brengen aan hen die aan de norm ontsnappen. Aan hen die via nieuwe ideeën, de toekomst van de maatschappij van koers doen keren. Nu, op het punt van ongekende maatschappelijke veranderingen, hebben we nieuwe ideeën meer dan ooit nodig, om wegen te verkennen die we normaliter niet nemen.“
~ Ideeën zijn de motor van sociale veranderingen ~
Als we onze idealen kunnen verbeelden, kunnen we ze immers ook najagen.
Bekijk hier de oproep van curator Pierre Muylle:
In totaal kregen we 116 inzendingen binnen.
Uit alle inzendingen kiest het kunstenaarscollectief, samengesteld uit Pierre Muylle, Alain Platel, Gerda Dendooven, Ben Benaouisse, Lisaboa Houbrechts en Mario Debaene momenteel de ideeën die hen het meest beroeren en inspireren. Deelnemers maken kans op:
* Deelname aan het creatief proces met het collectief
* Vermelding in een publicatie
Herbekijk hier ons Café Masereel gesprek met Pierre Muylle en Lisaboa rond verbeelding van de toekomst en hun eerste impressies na het bekijken van alle inzendingen:
Het kunstenaarscollectief is momenteel druk bezig met de verwerking van alle inzendingen en plant de komende weken gesprekken in met deelnemers.
Hier alvast een aantal foto’s van het creatief proces #workinprogress.