Meer dan 100 middenveldorganisaties hebben acties aangekondigd tegen de besparingen van de Vlaamse regering. Dat doen ze in een open brief in De Morgen. Het gaat onder meer om vakbonden, ziekenfondsen, jeugdbewegingen, vrouwenbewegingen en organisaties voor minderheden. Gemiddeld moeten ze 6 procent besparen op een totaal van 3 miljard subsidies. “Het beleid tornt aan het verenigingsleven in plaats van het uit te bouwen”, staat in de open brief.

“Het is gek dat de regering bespaart net op wat Vlaanderen bijzonder maakt, zoals onze kunsten en ons verenigingsleven”, zegt Wouter Hillaert van de burgerbeweging Hart Boven Hard, die de brief mee ondertekende. “6 procent lijkt niet zoveel, maar het is wel de zoveelste besparing. Van heel veel verenigingen hoor je dat ze op hun tandvlees zitten. Dat gaat niet over een kleine niche in onze samenleving, dat gaat over miljoenen Vlamingen die zich elke week engageren in een van die verenigingen. Die voelen dat aan den lijve.”

Eerder was er al veel te doen over de besparingen in de culturele sector, nu sluit het bredere middenveld zich aan bij het protest. “Als de regering echt wil investeren in een warm Vlaanderen, dan schroeft ze haar desastreuze plannen voor het middenveld, de openbare dienstverlening en de cultuursector terug”, staat er in de open brief. 

De acties zullen plaatsvinden in de week van 2 december onder de noemer VuurWerk. Het hoogtepunt wordt een manifestatie op 5 december. Die zal plaatsvinden op het Martelarenplein, voor het kantoor van minister-president Jan Jambon (N-VA). Het personeel van de VRT had al aangekondigd die dag te manifesteren tegen de opgelegde besparingen bij de openbare omroep. Daar sluiten de cultuursector en het brede middenveld zich nu bij aan. Het gaat om organisaties zoals Beweging.net, Okra vzw, Vlaamse Jeugdraad, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, Cavaria, Minderhedenforum, Zij-kant, Sensoa, Ella en Kif Kif.

Steunpunt sociale werkers SAM hardst getroffen

Vanaf januari 2020 moeten 130 sociaal-culturele organisaties 6 procent van hun geplande werking schrappen. Jeugdbewegingen moeten 3 procent besparen, maar overkoepelende organisaties, zoals de Ambrassade, de Vlaamse Jeugdraad en de grotere jeugdhuizen, moeten wel 6 procent besparen. 

Sommige organisaties die op het terrein werken worden voorlopig gespaard, zoals Netwerk tegen Armoede. SAM, het steunpunt voor opbouwwerk, straathoekwerk, schuldbemiddeling en algemeen welzijnswerk, is het zwaarst getroffen. Het verliest 27 procent van zijn middelen en moet vanaf 1 januari 1 miljoen euro besparen. 13 van 48 medewerkers dreigen op straat te belanden. 

“Een besparing van 27 procent kan je geen besparing meer noemen. Het gaat hier over een politieke keuze om een stuk van het middenveld uit te schakelen.” Chris Truyens, directeur SAM

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bespaart op bovenliggende structuren om de organisaties die op het terrein werken zoveel mogelijk te sparen. Maar volgens Chris Truyens, directeur van SAM, gaat die redenering niet op. “Wij geven een stem aan mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Door te besparen op SAM verliezen de welzijnswerkers hun broodnodige ondersteuning. Die organisaties zullen elders ondersteuning moeten zoeken of ze zelf gaan organiseren, wat vele malen duurder en minder efficiënt zal zijn dan de besparingen die er nu gebeuren op SAM.”

“We waren voorbereid op een besparing van 6 procent, maar een besparing van 27 procent kan je geen besparing meer noemen. Van efficiëntiewinst is zeker geen sprake. Het gaat hier over een politieke keuze om een stuk van het middenveld uit te schakelen.”