25 apr 2020 10:00 - 30 apr 2020

Online // Week van de Filosofie: de waarheid

Nu de Dag van de Filosofie geannuleerd werd, roepen we de laatste week van april uit tot ‘Week van de filosofie’. Elke dag bieden we jullie om 10u een (gratis!) online lezing, debat of filocafé aan. Inschrijven wel verplicht! 

Za 25/4, 10u
Online lezing van Alicja Gescinska/ VOLZET
Over waarachtigheid en leugens

Zo 26/4, 10u
Online lezing van Ruben Mersch.
Fake news, post truth en polarisatie

Ma 27/4, 10u
Online lezing van Warda El-Kaddouri.
De eeuw van het grote gelijk

Di 28/4, 10u
Online debat “De waarheid bestaat en ze is relatief kenbaar”
Met: Jean Paul Van Bendegem, Warda El-Kaddouri, Karim Zahidi & Jan Dumolyn 

Wo 29/4, 10u
Online Filocafé

Do 30/4, 10u
Online lezing van Peter Venmans.
Discretie, een vergeten deugd.

Het uur van de waarheid: voer eens een online gesprek met een filosoof!

In de namiddag, van 17u tot 18u, geven we jullie in dezelfde week onder de noemer ‘Het uur van de waarheid’ elke dag de kans om in kleine groep met een filosoof in gesprek te gaan! Met onverwachte inzichten en nieuwe denkstof als resultaat. Elke dag is er een andere filosoof met een bijzonder vakgebied van dienst. Ook hier is inschrijven verplicht!

Za 25/4, 17u
Jean Paul Van Bendegem/VOLZET

Zo 26/4, 17u
Massimiliano Simons

Ma 27/4, 17u
Seppe Segers

Di 28/4, 17u
Wim Vanrie

Wo 29/4, 17u
Heidi Mertes

Do 30/4, 17u
Alicja Gescinska

PRAKTISCH

We bieden de online activiteiten tijdens dit bijzondere voorjaar gratis aan. Inschrijven is wél noodzakelijk. Eens je ingeschreven bent, verwachten we je ook online op het afgesproken tijdstip. Je ontvangt een mail met alle praktische info, waaronder de link naar de activiteit en een aantal praktische tips om correct in te loggen in het programma Zoom.
Geheel vrijblijvend kan je nadien een vrije bijdrage storten op het rekeningnummer BE40 0014 2764 2663 met als vermelding ‘Bijdrage Vormingplus’. Alle steun is welkom. Op die manier help je ons mee deze moeilijke periode door te komen!

THEMA

De waarheid staat onder druk. Nepnieuws en misleidende Facebook-campagnes bedreigen wereldwijd democratische processen; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. De geloofwaardigheid van de wetenschap is niet meer vanzelfsprekend, kennis over klimaatverandering en vaccinatieprogramma’s wordt openlijk in twijfel getrokken.

Filosofen stellen al sinds de Klassieke Oudheid de vraag wat waarheid is. Verankerde waarheden werden onderuitgehaald, het bestaan van een absolute waarheid werd in twijfel getrokken. Er kwam ruimte voor nieuwe perspectieven. Tegelijkertijd schuilt hierin een gevaar: als je niet meer met elkaar kunt afspreken wat waar is en iedereen zich terugtrekt in zijn eigen bubbel, is geen gesprek meer mogelijk.

Tijdens de Maand van de Filosofie 2020 vragen we ons af: wat is de status van waarheid, hoe komt waarheid tot stand, en is de waarheid voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen filosofen ons leren over een constructieve en effectieve omgang met het begrip waarheid?

Digitaal dossier Bibliotheek De Krook

Ondertussen kun je via de link hieronder alvast grasduinen in het digitale dossier “Dag van de Filosofie” met tal van links, boekensuggesties en artikels dat onze vrienden van Bibliotheek De Krook aanmaakten.

https://stad.gent/…/lichaam-en-ge…/dag-van-de-filosofie-2020