Harvard-professor Shoshana Zuboff schreef een monumentaal boek over de nieuwe economische orde: The Age of Surveillance Capitalism. In deze uitzending van VPRO Tegenlicht trekt Zuboff de sluiers weg van Google en Facebook, en onthult een genadeloze nieuwe fase van het kapitalisme waarin niet natuurlijke hulpbronnen, maar de burger zelf als grondstof fungeert. Hoe kunnen burgers de zeggenschap over hun data terugkrijgen?
We gaan in gesprek met Thomas Decreus, historicus en doctor in de filosofie. Hij is auteur van Een paradijs waait uit de storm (2013), Dit is morgen (2016) en Spektakeldemocratie (te verschijnen). Hij werkt als journalist voor DeWereldMorgen.be.
VPRO’s Tegenlicht is een keigoeie reeks maatschappelijke docu’s, Gent is een stad die overloopt van geëngageerde mensen. Via Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden.
Elke maand op een dinsdag gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod en licht toe waarom. Een moderator faciliteert het debat achteraf en uiteraard drinken we daar een glas bij.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen.