24 nov 2022 19:00

Rebranding Chaos

Gastspreker: dr. Florian Vanlee

Hoe kunnen we de bezwering van onze kapitalistische wereldorde verbreken? Als zanger van punkband Hang Youth roept Abel van Gijlswijk op geheel eigen wijze op tot anarchie.

De wereld is betoverd. Compleet onder invloed van de magie van het K-woord: kapitalisme, dat alle vormen van verzet en rebellie opslokt en te vermarkt. Als een moderne alchemist probeert van Gijlswijk zijn eigen formule te vinden om als alternatief voor het kapitalisme de chaos in de markt te zetten.

Abel van Gijlswijk geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan een generatie die zich op allerlei vlakken belazerd voelt: of het nu gaat over betaalbaar wonen, het klimaat, of de rijken die minder belasting betalen dan de rest. In nummers van gemiddeld een minuut verwoordt hij de onvrede van iedereen die voelt dat er ergens iets niet klopt.

Ingefluisterd door niemand minder dan het linkse denkbeest Slavoj Žižek, en in de geest van de overleden Britse schrijver Mark Fisher, auteur van het invloedrijke Capitalist Realism, werkt hij nu aan een radicaal theaterstuk waarin hij zijn aanval op ‘het kapitalistische gelul’ onderbouwt.

Waar Žižek beweert dat het makkelijker is geworden om het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme, gaat Van Gijlswijk toch vol verbeelding op zoek naar een alternatief. En je hoeft volgens hem heus niet altijd het allerheiligste boontje te zijn om toch mee te werken aan het ondergraven van de kapitalistische wereldorde.

VPRO Tegenlicht kijk met hem mee tijdens het schrijven van teksten, het optreden tijdens protesten, het aanscherpen van zijn theaterstuk en met zijn zoektocht naar de sleutel van de kapitalistische magie in de Bibliotheca Philosophica Hermetica, een exclusieve verzameling eeuwenoude esoterische, gnostische en verboden geschriften.

Welkom in de wereld van Abel van Gijlswijk. Alles moet beter. Binnen 24 uur.

Regie: Kees Brouwer
Research: Arnout Arens
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Doke Romeijn & Geert Rozinga

Organisatie: Universiteit Antwerpen departement Communicatiewetenschappen en Masereelfonds Antwerpen werkgroep onderwijs.