25 apr 2023 20:00 € 5.00 | € 6.50

Over het gevaar van extreemrechts

Dagboek 1933 van politiek filosoof Dirk Verhofstadt toont het aan: extreemrechts is terug van (nooit) weggeweest.

Op 30 januari 1933 werd Hitler met de hulp van rechts-conservatieve politici rijkskanselier van Duitsland. Ze dachten hem onder controle te kunnen houden, maar, gesteund door het geweld van SA-knokploegen, draaide Hitler in enkele maanden de democratie de nek om. De Duitsers koesterden de illusie dat vrijheid voorgoed verworven was, maar al snel werden politieke partijen en vakbonden verboden, kranten gecensureerd en opposanten en Joden opgesloten in concentratiekampen.

Ook vandaag komt het gevaar van extreemrechts. Er zijn veel overeenkomsten tussen hedendaagse extreemrechtse partijen en politici en de gebeurtenissen in de jaren dertig. Zoals hun aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische idee van een omvolking, hun latente antisemitisme, hun afwijzing van internationale instellingen en verdragen, hun kritiek op de democratie en hun geflirt met autoritaire leiders.

Dirk Verhofstadt (°1955) is moraalwetenschapper en publicist. Hij was professor Media en ethiek aan de Universiteit Gent. Zijn laatste boek Dagboek 1933 handelt over het gevaar van extreemrechts. In Dagboek 1933 laat Dirk Verhofstadt in alle scherpte zien dat wat in nazi-Duitsland in nauwelijks één jaar tijd gebeurde, morgen weer kan plaatsvinden als extreemrechts aan de macht komt.

Wil je op een heldere manier inzicht krijgen in mechanismen van extreemrechts vroeger en vandaag? En zo meer te weten komen over wat we als burger hiertegen kunnen doen? Kom dan naar deze lezing.