24/04/21
Online vertoning Amazones met nabespreking
Sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro pieken de moorden en de milieu- en mensenrechtenschendingen in Brazilië. Ook Europese overheden, bedrijven en consumenten hebben bloed aan de handen, zeggen inheemse leiders. Documentairemakers Jan De Deken en Thomas Ceulemans volgen drie inheemse leidsters die op gevaar voor eigen leven strijden voor hun leefgebieden.
De machtige en charismatische Sonja Guajajara reist onvermoeibaar door het land om het vuur aan te wakkeren, en duwt door waar anderen terugdeinzen. De jonge Marta verdedigt als dochter van het Manoki-stamhoofd haar volk tegen invasies van houtkappers in de Cerrado-savanne. Maura van het Arapium-volk gaat in de tegenaanval in het Amazone-woud.
We praten na met Luc Vankrunkelsven, die zich met zijn organisatie Wervel al decennialang inzet voor eerlijkere, ecologische landbouw in Brazilië. Hoe staat het Brazilië van Bolsonaro ervoor, twee jaar na het draaien van onze documentaire?
25/04/21
Online vertoning Klimaatslaven met nabespreking
Nergens worden meer meisjes als slaaf verkocht dan in India. Documentairemaker Jan De Deken onthult hoe de gevolgen van klimaatopwarming steeds meer Indische meisjes en vrouwen de seksslavernij induwen. In smeltende Himalaya-gletsjers, cyclonen en oprukkende kustlijnen vinden mensenhandelaars nieuwe bondgenoten. De Deken praat met seksslaven en bordeelhouders in de prostitutiewijken van Calcutta en ziet hoe droogtes in Maharashtra en overstromingen in West-Balen steeds meer jonge meisjes de seksslavernij induwen. Hij reist met de bus door India, samen met overlevers van seksueel geweld die weigeren nog langer slachtoffer te zijn.
We hebben Alba Saray te gast, klimaatspecialist van Oxfam. Zij legt uit waarom de strijd tegen klimaatverandering ook alles met vrouwenrechten te maken heeft. Als u nog niet weet wat ecofeminisme betekent, dan bent u na vanavond bijgebeend.
26/04/21
Online vertoning De Zambezi met nabespreking
De Zambezi is de belangrijkste bron van elektriciteit, water en vis in zuidelijk Afrika. Maar door de klimaatopwarming droogt de rivier uit. De levensader stokt. Klimaatjournalist Jan De Deken (The Polar Project) voer twee weken lang de rivier af met klimaatactiviste Beatrice Phiri (22).
Extreme droogte duwt miljoenen mensen in ernstige voedselonzekerheid. Platgevallen waterkrachtcentrales en mislukte oogsten drijven boeren nog meer naar de schadelijke houtskoolproductie, en dus verdere ontbossing. De uitdrogende Victoria-watervallen en de coronacrisis geven het van toerisme afhankelijke Zambia een bijkomende dreun.
“We moeten beleidsmakers nu ter verantwoording roepen. Anders stevenen we op een nog veel grotere crisis dan het coronavirus af”, waarschuwt Beatrice. Als kind zag ze haar buren vechten voor het laatste water, als puber vloog ze de cel in omdat ze de president ter verantwoording riep. Nu traint ze leeftijdsgenoten om een betere toekomst te eisen. Tijdens hun uitdagende tocht op de Zambezi stoten Jan en Beatrice op drijvende scholen, koehoornblazers, olifanten, nijlpaarden en dronken vissers die hen ervan betichten demonen te zijn, maar vooral veel Zambianen die de rug rechten en zich veerkrachtig proberen aanpassen aan de veranderende realiteit.
Met Lien Vandamme, klimaatexpert van 11.11.11, zoomen we uit op de impact van klimaatverandering in het globale Zuiden. Wat we alvast van Lien willen weten: wie moet die hoge kost van klimaatverandering in ontwikkelingslanden nu eigenlijk betalen?
Elke documentaire start om 20 uur. Deelname is gratis, schrijf in via kelly@masereelfonds.be