10 mrt 2018 20:00

Internationale Vrouwendag met Käthe Kollwitz

In het kader van de internationale Vrouwendag tonen wij een documentaire over de Duitse kunstenares van de vorige eeuw Käthe (Schmidt) Kollwitz. We sliuiten af met het beluisteren en tonen van liederen van belangrijke vrouwelijke singer-songwriters.

Käthe werd geboren op 8 juli 1867 te Koningsbergen, waar zij een kunstenaarsopleiding volgde die onder impuls van haar familie later werd voortgezet te Berlijn en Munchen. Tijdens haar opleiding ontwikkelde zij een grote belangstelling voor de socialistische en feministische beweging en na kennismaking met het donkere expressionistische werk van Max Klinger verkoos zij de zwart-wit grafiek als uitdrukkingsmiddel van haar visie op het leven en de maatschappelijke ontwikkelingen van haar tijd.
In 1891 huwde zij met de ziekenfonds-arts Karl Kollwitz met een zeer drukke praktijk in een arme arbeidersbuurt in Berlijn.
Gegrepen door de sociale noden van de vrouwen en de kinderen uit deze buurt maakte zij deze tot onderwerp van haar prenten.
Belangrijke werken uit deze periode zijn de zes beklijvende grote etsen over de ‘Opstand der wevers in Silezië’ en de etsen over ‘De Boerenoorlog’.
Na de dood van haar zoon in 1914 tijdens W0 1 op het slagveld te Diksmuide werd zij een verwoed pacifist wat resulteerde in de houtsneden serie ‘De Oorlog’, in vele anti-oorlogsaffiches en in het bij ons zeer bekende beeldhouwwerk ‘Het treurend ouderpaar’ dat op het Duitse Oorlogskerkhof te Vladslo staat.
Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam werd haar werk ‘entartet’ verklaard, werd tentoonstelling van haar werk verboden en werd zij als hoogleraar van de grafische afdeling van de Berlijnse academie ontslagen. Zij stierf op 22 april kort voor het einde van W0 2, waarin ook haar kleinzoon sneuvelde.
Na een korte inleiding projecteren wij de documentaire over Käthe, gevolgd door een korter overzicht van haar belangrijkste werken. Daarna kan je bij een babbel tussen pot en pint nog kijken en luisteren naar liederen van belangrijke vrouwelijke singer-songwriters als Nina Simone, Mercedes Sossa, Joan Baez, Miriam Makeba, Lila Downs, Tracy Chapman, Buffy Sainte-Marie, de Italiaanse Mondine,…… om de vrouwendag op een luisterrijke manier af te sluiten.
Wij hopen je zaterdag 10 maart op de Internationale Vrouwendag van het Masereelhuis te mogen verwelkomen!

Organisator: Masereelfonds Sint-Niklaas