Peer-to-Peer, afgekort P2P, staat voor een wijze van produceren waarin de producenten als gelijken een goed creëren dat gemeenschappelijk gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Het gaat om een manier van produceren die in de lift zit en volgens de P2P Foundation mogelijkheden inhoudt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. Dat kan leiden tot een diepgaande verandering naar een samenleving die gecentreerd is rond commons. Michel Bauwens en Vasilis Kostakis beschrijven dat in een beknopt boekje: Peer-to-Peer. Manifest voor een commons-transitie, waarvan de Nederlandse vertaling door Oikos verzorgd wordt. Het boekje presenteert de inzichten over een commons-transitie die groeiden doorheen de debatten van de laatste jaren in de schoot van de P2P Foundation.
De auteurs ontwikkelen hun visie door vier aspecten van P2P samen te brengen: een type van sociale relaties in menselijke netwerken; eveneens een technologische infrastructuur die de veralgemening en opschaling van dergelijke relaties mogelijk maakt; daardoor een nieuwe wijze van produceren en verdelen mogelijk maakt; alsook het potentieel schept voor een transitie naar een economie die ‘generatief’ is voor mens en natuur (in tegenstelling tot het ‘extractief’ karakter van de huidige economie).
Voordracht door auteur Michel Bauwens, gevolgd door panel gesprek met Geertrui Van Overwalle (KU Leuven) en Jan Larosse (Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid). Moderator: Dirk Holemans (Oikos).
Organisatie: Masereelfonds, Oikos, STUK, Climaxi, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid