Gustaaf Sorel werd in 1905 in Oostende geboren en debuteerde in de jaren twintig als kunstenaar met linosneden en inkttekeningen. Hij creëerde landschappen en een ruim aantal marines waarin de golfbreker en wering vaak terugkeren. Op het einde van de jaren dertig ontdekte Sorel gouache en begon hij merkwaardige groepen mensen in kleur te schilderen. Hij schilderde de volksmens, samengetroept in de straat of gelaten meelopend in een processie. Sorels grootste kracht gaat echter uit van zijn stads- en straatgezichten die de troosteloosheid van de stad en haar inwoners weergeven.
Gustaaf Sorel zette zich ook actief in voor het kunstonderwijs in Oostende. De kunstenaar was in 1934 één van de oprichters van een nieuwe Oostendse Kunstacademie. Sorel gaf er les en was er directeur van 1948 tot 1977. Kort voor zijn overlijden in 1981 ontving hij de Gouden Mathille, de jaarlijkse prijs van de Perskring voor personen die de naam en faam van Oostende hebben uitgedragen.
Ontdek de tentoonstelling ‘Gustaaf Sorel. Kunstschilder van het visserskwartier’ vanaf zaterdag 19 mei tot en met maandag 15 oktober 2018 in het Stadsmuseum Oostende. De tentoonstelling werd samengesteld door de Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate en is samen met de permanente opstelling van het Stadsmuseum elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk voor de inwoners van Oostende.
Wij brengen een bezoek aan de tentoonstelling, onze gids van dienst is niemand minder dan zijn zoon en voorzitter van de lokale Masereelfondsafdeling Louis Sorel. Na de expo wordt er iets gedronken in het visserscafeetje.
James Ensor heeft Gustaaf SOREL ooit “de zwarte diamant van de hedendaagse kunst” genoemd.