In de onthullende, en meermaals bekroonde, documentaire ‘Shadow World’ (2016) van de Belgische videokunstenaar Johan Grimonprez doen onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders een boekje open over hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie: niet alleen in de oorlogslanden waar die wapens gebruikt worden, maar ook in het Westen, waar ze gemaakt en verhandeld worden. Deze film met indringende archiefbeelden en spraakmakende interviews is een krachtig betoog tegen een corrupte business die zijn winsten telt in miljoenen dollars, en zijn verliezen in mensenlevens.
Johan Grimonprez is een kunstenaar die vaak maatschappelijke thema’s tot onderwerp van zijn films maakt en engagement toont in zijn creatief, visueel werk. En daar in is hij niet alleen: talloze schrijvers, beeldend kunstenaars, fotografen, theatermakers, muzikanten enz… inspireren zich op wat in de maatschappij gebeurt en geven op een vaak artistiek verrassende en intelligente manier commentaar op wat er fout loopt in deze wereld.
Fotograaf Paul De Malsche geeft –als inleiding op de film- een korte geïllustreerde lezing over dit maatschappelijk engagement in de kunsten, en meer specifiek in (documentaire) fotografie en beeldende kunsten.
Toegang gratis
Organisatie: Masereelfonds Sint-Niklaas