15 jun 2023 20:00

De toekomst van links

Des te erger voor de feiten
Politieke essays van banken- tot coronacrisis

‘Des te erger voor de feiten’. Met die woorden vatte Duits filosoof G. W. F. Hegel ooit zijn wijsgerig project samen, een stoutmoedig pleidooi voor theorie tegen de journalistieke waan van de dag. Vanuit dat motto verzamelt deze bundel een half decennium aan essays met politiek-filosofische insteek.  Deze behandelen thema’s van banken- tot coronacrisis, tot de malaise van de democratie.

In vogelvlucht worden enkele diepe verschuivingen zichtbaar in het politieke bestel na 2008 — zowel in België, als in het buitenland. Neemt populisme de plaats van partijdemocratie in? Slaat de postpolitiek van de jaren 1990 vandaag door in ‘hyperpolitiek’? En is de tijd van de monsters aangebroken, of die van een progressieve dageraad? Des te erger voor de feiten voorziet context bij een oneindig verwarrend tijdperk.

Panelleden:
Anton Jäger is historicus, filosoof en postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. Hij schrijft onder andere voor De Groene Amsterdammer, De Morgen en Apache en publiceerde eerder Kleine antigeschiedenis van het populisme (2018).

Zanna Vanrenterghem is een laatbloeier-klimaatactivist die probeert verloren tijd in te halen.  Het liedje “Laat ons een bloem” van Louis Neefs deed haar als kleuter al stilstaan bij de teloorgang van de natuur maar het was de de film een “Inconvenient Truth” die haar activistische ziel aanwakkerde. Sinds 2018 helpt ze klimaatmarsen organiseren, en bouwt ze aan acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, waaronder de eerste Code Rood. In haar werktijd leidt Zanna campagnes bij Greenpeace en is ze de vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie.

Geert Schuermans werkt al jaren bij organisaties die met armoedebestrijding bezig zijn. Hij is auteur van ‘De achterblijvers’. Hoe de vloer onder de lagere middenklasse wegvalt’, en ‘Politieke ruimte’, een boek over hoe middenveldorganisaties het steeds moeilijker krijgen om hun politiserende rol te spelen.

Moderator:
Tom Seerden is een klimaatactivist in hart en nieren en trekt mee aan de Antwerpse afdeling van Fridays For Future. Hij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van projecten rond klimaat, diversiteit en sociale gelijkheid voor Peperfabriek.

U kan nu al het Interview van Seppe De Meulder op de website van DeWereldMorgen lezen.

Anton Jäger: “Hyperpolitiek is de politiek die ontstaat in een eenzame maar tamelijk enthousiaste samenleving” – DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be.

Organisatie: Masereelfonds Antwerpen, Peperfabriek, Vermeylenfonds, DeWereldMorgen, EPO en De Groene Waterman.