Opnieuw komt de Democratische Republiek Congo in het nieuws met een opmerkelijke gebeurtenis: President Kabila zou moeten herverkozen worden, maar zijn termijnen zitten er op. Dus moeten er nieuwe kandidaten komen. Maar President Kabila is van oordeel dat hij zich toch kandidaat moet kunnen stellen. Dit zorgt voor onlusten in het land. Kan dit land dan nooit tot rust komen? Nochtans is Congo een land met een rijke ondergrond. Wanneer zal het volk eindelijk eens van die rijkdom kunnen genieten? Wat schort daar ? Hebben sommige belangengroepen baat bij het destabiliseren van het land?
Masereelfonds Vilvoorde wil er graag meer over vernemen en deed beroep op Ludo De Witte, socioloog en auteur van meerdere boeken over Congo. “Crisis in Kongo” (1996) en “Moord op Lumumba” (1999), maakten veel ophef. Ook nog vandaag volgt hij de evolutie van het land. Het Mf Vilvoorde vroeg hem te komen spreken over de periode vanaf de onafhankelijkheidsverklaring van 1960 tot vandaag. Wij willen graag begrijpen wat er in dat mooie en rijke land gebeurt en wat er niet gebeurt. Wie er daar een rol speelt en welke de verantwoordelijkheid is van de internationale gemeenschap en meer bepaald, van de Verenigde Naties. Maar waar we ook naar uitkijken is te weten welke rol het vroegere “moederland” België dient toegemeten te worden. Wij vroegen ook aan José Mothingea, bedrijfsleider, afkomstig uit Congo om zijn visie over de zaken te geven.
Voor ons is dit een informatieavond waar ook de aanwezigen het woord kunnen nemen en waar de sprekers graag zullen op reageren.
Organisatie: Masereelfonds Vilvoorde met ondersteuning van VFL (Vlaams Fonds voor de Letteren).
Inkom is gratis.