Een van Gents best bewaarde geheimen, zo zouden we het Provinciehuis kunnen omschrijven. Ietwat verscholen in het stadsweefsel valt het niet meteen op, maar wie de moeite doet om het te bezoeken zal versteld staan van de boeiende geschiedenis van het Provinciehuis!
Het Provinciehuis aan de Gouvernementstraat heeft, op zijn zachtst gezegd, een bewogen geschiedenis achter de rug. In de middeleeuwen stond er een imposant steen op de huidige locatie, dat later werd omgebouwd tot bisschoppelijk paleis. Bij aanvang van de 19de eeuw werd de bisschop echter uit zijn woonst verjaagd en werd het gebouw voor publieke doeleinden gebruikt, onder meer als zetel van het Franse Scheldedepartement. Aan het einde van die eeuw maakte het gebouw plaats voor een complex in neo-Vlaamse-renaissancestijl, naar een ontwerp van Jules-Jacques Van Ysendyck. Maar ook dat bleef geen lang lot beschoren.
Want aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zetten terugtrekkende Duitse troepen het hele complex in brand, waardoor er weinig tot geen sporen meer terug te vinden zijn van de lange geschiedenis. De taak tot heropbouw van het Provinciehuis viel op de schouders van twee architecten met een lange staat van dienst, Valentin Vaerwyck (goede vriend van Geo Verbanck) en Jean Hebbelynck. Zij plaatsten er een robuust en statig complex.
Het gebouw bevat een rijke kunstcollectie, waaronder 16de en 17de eeuwse Vlaamse wandtapijten. Nog steeds komt de provincieraad maandelijks samen in het halfrond in dit Provinciehuis om over verscheidene zaken te debatteren en te stemmen. Onze gids neemt uw groep mee doorheen het hele complex, van het statige binnenhof tot het imposante halfrond. U komt er alles te weten over deze verborgen parel en haar geschiedenis, en tegelijk leert u het indrukwekkende kunstpatrimonium van de Provincie Oost-Vlaanderen kennen.