We worden de laatste weken overspoeld door een tsunami aan berichten over grensoverschrijdend gedrag. Na bekentenissen en beschuldigingen bij bedrijven als Uber, in Hollywood en onze Vlaamse mediasector komen er nu ook klachten over seksuele intimidatie uit de culinaire wereld. En de #MeToo-beweging is voor Time Magazine zelfs Persoon van het Jaar.
Waar komt dit vandaan? Is grensoverschrijdend gedrag een hedendaags fenomeen? Of sluimert het al lang, maar zijn we allemaal gevoeliger geworden en komt het daarom nu aan de oppervlakte? Of ligt het aan het gebruik van sociale media, waar dergelijke verhalen sneller gedeeld en bekend worden?
Professor Liesbet Stevens kadert met cijfers en voorbeelden uit verschillende sectoren dat de actuele berichten haar en andere experts niet verbazen. Ze geeft verklaringen voor wat er momenteel gaande is en geeft ten slotte ook tips mee voor wie geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag, als slachtoffer, getuige, vertrouwenspersoon of overheid. Zo vertrekt ze vanuit de wortels van dit actuele fenomeen om voorzichtig vooruit te blikken naar de toekomst: wat nu?
Professor Liesbet Stevens legt zich in haar onderzoek voornamelijk toe op geweld ten aanzien van vrouwen en kinderen. Ze is gespecialiseerd in het strafrechterlijk kader omtrent de integriteit van personen. Ze is adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid voor vrouwen en mannen en doceert het vak Recht m.b.t. seksualiteit aan de opleiding Seksuologie (KU Leuven).