28 mrt 2020 18:00 € 25 | € 25

Afgelast – Filosofienocturne // Het uur van de waarheid.

Anne ProvoostDoor verstrengde maatregelen, om de verspreiding van het CORONA – Covid-19 virus tegen te gaan, zijn we genoodzaakt om alle geplande activiteiten van maart te annuleren.

Waar mogelijk plannen we deze activiteiten op een later tijdstip.

U kan ons blijven volgen via onze nieuwsbrieven, Facebookpagina (Masereelfonds Antwerpen) of hier op onze website.

Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Stuur dan een e-mail naar andre@masereelfonds.be .

Graag met de mededeling “nieuwsbrief Antwerpen”.

 

 

 

De tweede Antwerpse Filosofienocturne vindt plaats aan de vooravond van de Maand van de Filosofie, met dit jaar als thema Het uur van de waarheid.

Om 17.30 uur gaan de deuren open.

1. Literaire opening (18.00 – 18.45 uur)
Word je een beter mens van het lezen van fictie? Wat kan zo’n verzonnen verhaal ons eigenlijk leren? Literatuur ontspant ons, net omdat het niet nuttig is, zou je kunnen denken. Toch kan het lezen van een roman ons iets bijbrengen dat waargebeurde verhalen niet kunnen, denken filosofe Leen Verheyen en auteur Anne Provoost.

In een live gesprek met deze auteurs openen Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg van de podcast Kluwen de tweede Antwerpse filosofienocturne.

Ze worden aangevuld door poëtische intermezzo’s van Yanni Ratajczyk.

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie.

2. Peripatetische maaltijd (18.45 – 20.00 uur)
Ofwel, een filosofische versie van een walking dinner. Het menu maken we later bekend.

3. Presentatie van en vraaggesprek met centrale gast Alicja Gescinska (20.00 – 22.00 uur)
Alicja Gescinska geeft ons een voorproefje van het essay dat ze schrijft voor de Maand van de Filosofie, in de presentatie.

Waarheid ontwaard: over leugens en waarachtigheid in politiek en samenleving
We leven in tijden van waarheidsontwaarding. Aan alle kanten van het politieke spectrum klinkt de bekommernis dat politieke en ideologische tegenstanders voortdurend leugens en onwaarheden verspreiden. Maar is er werkelijk een toename van de leugenachtigheid in het politieke en maatschappelijke debat? Wat is een leugen? En wat zijn de morele en maatschappelijke gevolgen wanneer de leugen regeert? Deze en andere vragen staan centraal in deze presentatie, in een poging een beter zicht te krijgen op onze zogenaamde ‘post-truth tijden’.

Inschrijven kan, tot 22 maart, met een mail naar Jasper Van de Vijver.
De toegangsprijs bedraagt 25 euro. Studenten betalen 10 euro.

Organisatie: Maand van de filosofie.