17 apr 2025 17:00 - 18:30

Betoging – Internationale dag van solidariteit met Palestijnse gevangenen

Het detentiesysteem in de bezette Palestijnse gebieden is een van de fundamenten van het koloniale regime van overheersing en apartheid dat Israël oplegt. Sinds het begin van de bezetting schatten ngo’s dat ongeveer 40% van de Palestijnse mannen werd opgesloten op basis van militaire detentiebevelen, met minachting voor de mensenrechten.

Al catastrofaal vóór 7 oktober 2023, is de situatie van de gevangenen sindsdien dramatisch verslechterd met het begin van de lopende genocide. Vanaf de eerste dagen lanceerden de bezettingsautoriteiten grootschalige arrestatiecampagnes, waarbij tienduizenden Palestijnen het doelwit werden. Deze arrestaties gingen gepaard met praktijken die een steeds flagrantere minachting voor de mensenrechten aan het licht brengen: hongersnood- en dorstbeleid, volledige isolatie van de buitenwereld, verbod op familiebezoeken, verbod op bezoeken van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), belemmering van toegang voor advocaten, enzovoort.

Zoals Palestijnse organisaties zoals Addameer, maar ook Israëlische organisaties zoals B’Tselem hebben aangeklaagd, zijn er echte martelkampen ontstaan. De steeds barbaarser wordende Israëlische detentiepraktijken hebben geleid tot de dood van 63 Palestijnse gevangenen, waaronder een minderjarige, in de voorbije 18 maanden. In anderhalf jaar tijd zijn meer dan 15.800 Palestijnen gearresteerd, onder wie 500 vrouwen, 1.200 kinderen en duizenden mensen die in arbitraire administratieve detentie werden geplaatst – dat wil zeggen zonder aanklacht of proces. Momenteel worden minstens 9.500 Palestijnen vastgehouden in Israëlische gevangenissen, waaronder 350 kinderen en 21 vrouwen. Onder hen bevinden zich 51 journalisten. Deze cijfers houden geen rekening met de duizenden Palestijnen uit Gaza die slachtoffer zijn van gedwongen verdwijning en vastgehouden worden in militaire kampen en gevangenissen.

De situatie van de Palestijnse gevangenen wordt vaak gereduceerd tot een humanitaire kwestie, maar is in wezen een politieke kwestie, en moet dus ook als zodanig worden behandeld.

Ter gelegenheid van 17 april, de internationale dag van solidariteit met Palestijnse gevangenen, roepen wij op tot een bijeenkomst om 17u op het Luxemburgplein, voor het Europees Parlement, om de vrijlating te eisen van alle Palestijnse gevangenen die opgesloten zijn voor het uitoefenen van hun recht op zelfbeschikking.

Wij vragen aan de lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, om de aanhoudingsbevelen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof uit te voeren – in het bijzonder het bevel tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.