De grootmachten voeren opnieuw economisch industrieel beleid. Steeds meer mensen willen weer een gemengde economie met een overheid die reguleert. Bidens Build Back Better en de Europese Green New Deal zijn bedoeld als ingrepen door overheden om de marktsamenleving te sturen en een langetermijnpad uit te stippelen. De vraag is echter of deze voldoende en vlug genoeg de klimaatuitdagingen zullen aanpakken en of deze ongewild niet ongelijkheden zullen vergroten. Steeds duidelijker botsen technocratische bestuurselites op weerstand bij de brede bevolking. Vanuit economische theorie is er een nieuwe appreciatie voor regulatie en het bijsturen van markten, voor het rekening houden met eigenheid van mensen in plaats van abstracte marktkrachten die vanzelf welvaart en democratie zouden verspreiden. Bij verschillende radicale en klimaateconomen groeit opnieuw de interesse in een geplande transitie, omgroei of ontgroei. Vanwaar komt dit alles? Waren de 20e-eeuwse geplande economieën niet voldoende om finaal de markt als ultieme of op zijn minst best mogelijke organisatievorm te bevestigen? Is er opnieuw ruimte in het economisch denken om voorbij de markt te gaan, en aan andere systemen te denken?
Michael Mietz, historicus en econoom voor Rethinking Economics Gent zal proberen een pluralistische framing op te zetten waarom er weer wetenschappelijke debatten zijn rond markten en prijzen, mensen en sociale organisatie.
—–
Over ‘Marx 4 Millennials’:
Het marxisme is in de eerste plaats een analysemethode, een manier om de wereld politiek, sociaal en economisch te begrijpen. Een analysemethode die op een open en ondogmatische manier moet worden toegepast (wat in het verleden helaas niet altijd is gebeurd), en uiteraard ook met vele andere inzichten kan worden aangevuld.
Met deze cyclus richten we ons met Masereelfonds Gent naar geëngageerde mensen die de wereld beter willen begrijpen. Een confrontatie met teksten van Marx, zijn begrippenkader en zijn focus op maatschappelijke krachten en contradicties is van belang voor de brede progressieve linkerzijde.
—–
Met veel liefde en dank voor het KMF, dat deze reeks mee mogelijk maakt.