Heb je altijd al Marx willen lezen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen probleem, wij ook! Masereelfonds Gent start daarom een leesgroep ‘Marx voor beginners‘. Met een beperkt groepje mensen zullen we om de zoveel tijd (frequentie onderling af te spreken) samenkomen om een stuk tekst van Marx, of een andere tekst uit de marxistische beweging, te bespreken.

Wil je meedoen? Stuur dan een maitje naar nicolas@masereelfonds.be

Hieronder vind je de link naar ‘Het Bestand’ en een overzicht van de afgelopen en komende sessies. Vervolgens kan je meer info vinden over hoe we precies te werk gaan en wat de voorwaarden zijn tot deelneming.



Overzicht sessies

Sessie 1: kennismaking en introductie

  • Wanneer? 7 mei 2024, van 19u tot 21u
  • Waar? Sint-Jansvest 7, Gent (Nationaal secretariaat Masereelfonds)
  • Lectuur? Albert Einstein, Waarom socialisme? (1949)

De tekst vind je hier in het origineel Engels, hier in een Nederlandse vertaling. We beginnen dus niet met Marx zelf maar met deze beroemde tekst van Einstein. Omdat het zo kort en toegankelijk is zullen we meer tijd kunnen nemen om kennis te maken en te bespreken hoe we de leesgroep willen aanpakken. Hieronder geven we meer informatie over hoe we de leesgroep zouden kaderen en doen verlopen. We zullen dit ook overlopen tijdens de sessie maar je kan het gerust al eens lezen.

Sessie 2: Het communistisch manifest – inleiding en 1ste hoofdstuk

  • Wanneer? 22 mei 2024, van 19u30 tot 21u30
  • Waar? Sint-Jansvest 7, Gent (Nationaal secretariaat Masereelfonds)
  • Lectuur? Marx & Engels, Het communistisch manifest (1848): inleiding en 1ste hoofdstuk ‘Bourgeois en proletariërs’.

De tekst vind je hier in het origineel Duits, hier in een Nederlandse vertaling. We lezen de inleiding en het eerste hoofdstuk. Participanten dienen thuis de lectuur door te nemen en twee passages te kiezen om aan bod te brengen tijdens de sessie: één die je goed begrepen hebt, één die je moeilijk vond.

Sessie 3: Het communistisch manifest – 2de, 3de en 4de hoofdstuk

  • Wanneer? 17 juni 2024, van 19u30 tot 21u30
  • Waar? Sint-Jansvest 7, Gent (Nationaal secretariaat Masereelfonds)
  • Lectuur? Marx & Engels Het communistisch manifest (1848): 2de, 3de en 4de hoofdstuk.

De tekst vind je hier in het origineel Duits, hier in een Nederlandse vertaling. We lezen de rest van de tekst (vanaf 2de hoofdstuk). Participanten dienen thuis de lectuur door te nemen en twee passages te kiezen om aan bod te brengen tijdens de sessie: één die je goed begrepen hebt, één die je moeilijk vond. Deze keer zullen we ook beslissen wat we tegen de volgende keer gelezen hebben en wanneer we terug samenkomen (na de zomer of niet?).

Sessie 4: Ons program en de politieke situatie, Rosa Luxemburg

  • Wanneer? 15 juli 2024, van 19u30 tot 21u30
  • Waar? Sint-Jansvest 7, Gent (Nationaal secretariaat Masereelfonds)
  • Lectuur? Rosa Luxemburg, Ons program (1918)

Een gedeeltelijke Nederlandstalige vertaling van Ons program kan je hier vinden, een volledige vertaling in het Engels vind je hier en het Duitse origineel vind je hier. Rosa Luxemburgs Ons program werd geschreven in een tijd van snelle industrialisatie en de opkomst van de arbeidersbeweging in Europa, waarbij socialistische partijen zoals de SPD verdeeld waren over de juiste strategie tussen reformisme en revolutie. Luxemburg bekritiseerde de gematigde koers van veel socialisten en pleitte voor een revolutionaire aanpak, vooral in de context van de toenemende militaristische spanningen die leidden tot de Eerste Wereldoorlog. Haar werk benadrukte de noodzaak van een proletarische revolutie en waarschuwde tegen compromissen met het kapitalisme.

Sessie 5: Beginselen van het communisme, Friedrich Engels

  • Wanneer? 5 augustus 2024, van 19u30 tot 21u30
  • Waar? Sint-Jansvest 7, Gent (nationaal secretariaat Masereelfonds)
  • Lectuur? Friedrich Engels, Beginselen van het communisme (1847)

Een Nederlandse vertaling vind je hier (hier vind je het gedeelde bestand op de Drive, voeg gerust opmerkingen of historische contextualiseringen toe in de comments). Het Duitse origineel vind je hier. Dit werk vormde de basis voor het latere Communistisch Manifest, dat Marx en Engels in 1848 publiceerden. In Beginselen van het communisme worden kernbegrippen zoals het afschaffen van privé-eigendom en de noodzaak van een proletarische revolutie uitgewerkt. Het document is van historisch belang omdat het de overgang markeert van utopisch socialisme naar een meer gestructureerde en analytische benadering van sociale hervorming.


Een aantal krijtlijnen:

  • Thuis lezen, samen bespreken: We spreken op het einde van elke sessie af tot hoe ver we lezen tegen de volgende keer. De bedoeling is dus dat je thuis de lectuur hebt doorgenomen. Maar …
  • Hoeveel we lezen en hoe frequent we samenkomen, dat beslissen we zelf. Elke sessie zal zo’n goeie twee uur in beslag nemen.
  • Dus geen zorgen: we houden het laagdrempelig. Verwacht je niet aan hoogdravende filosofische discussies en gegoochel met esoterisch vakjargon, we willen Marx op een inclusieve manier lezen en houden er rekening mee dat niet iedereen met dezelfde achtergrondkennis begint.
  • Om ons wegwijs te maken in Marx’ denken zullen sommige sessies bijgewoond worden door ervaren Marx-lezers.
  • Nu dat betekent niet dat we jullie, als meesters en juffen, zullen leren wat de “juiste” interpretatie is van Marx. Filosofie lezen is onzeker, blijft een uitdaging. Het gaat er in de filosofie om problemen te openen veeleer dan sluitende antwoorden te geven.

Wat lezen we?

Het idee voor een leesgroep ontstond vanuit onze drievoudige lezingenreeks Marx 4 Millennials. Omdat die lezingen eerst een filosofisch, dan een politiek en als laatste een economisch aspect van Marx belichten, zullen wij hetzelfde doen in onze lectuur. We gaan het echter in een andere volgorde doen:

  • 0. Ter introductie: Waarom socialisme? (A. Einstein)
  • 1. Politiek: Het Communistisch Manifest
  • 2. Economisch: (stuk van) Het Kapitaal
  • 3. Filosofisch: (stuk van) De Duitse Ideologie

Tijdens de sessie?

Wat? We spreken elke sessie een aantal pagina’s af die iedereen gelezen heeft tegen dan. Laat ons mikken op bv. +/- 20 pagina’s per keer (dit blijft up for discussion!). Daarnaast selecteer je twee passages (twee tot vier zinnen) die we tijdens de sessie zullen voorlezen en bespreken. Je kiest:

  • een passage die je niet begreep en
  • een passage die je wel begreep (of waarmee je iets bent, aan de slag kunt, inspirerend vindt …).

Hoelang?

Gedurende zo’n twee uur zullen we de tekst stuk voor stuk doornemen en proberen we elkaar te helpen wanneer het onduidelijk wordt. De kans zit er in dat de ene passage die de ene niet begreep, voor de ander net glashelder was; terwijl voor andere passages de rollen net omgedraaid zullen zijn.

Wanneer?

De data waarop we samenkomen beslissen we samen. Ook het tijdstip waarop we afspreken bespreken we onderling. De eerste sessie gaat door op dinsdag 7 mei van 19u tot 21u. We voorzien vanuit het MF versnaperingen en wat drank, maar neem gerust zelf iets mee om te delen!

Waar?

Sessie 0 zal plaatsvinden in de Sint-Jansvest 7, Gent (Nationaal secretariaat Masereelfonds).

We mogen zelf kiezen waar we samenkomen. Andere sessies kunnen in een schoollokaal of vergaderruimte, maar evengoed komen we samen bij iemand thuis en maken we er een gezellige avond van!

Voor wie?

Iedereen is welkom. Een voorwaarde tot deelname is wel dat je lid bent of je lid maakt. Dat is eigenlijk een win-win. Wij bieden onze diensten, tijd en faciliteiten aan en jij krijgt viermaal per jaar Aktief in je bus, krijgt korting op sommige van onze activiteiten en je krijgt toegang tot onze ledenacties (de nieuwste boeken van de scherpste pennen – waaronder Anton Jäger, Paul Goossens en Rudi Laermans – die progressief Vlaanderen te bieden heeft aan gereduceerde prijzen of (als je er snel bij bent) zelf helemaal gratis). Als lid kan je je ook aansluiten bij eventuele andere werk- of projectgroepen binnen Masereelfonds … of er zelf één stichten: als lid is the world (of toch een stukje ervan) your oyster!

Hier kan je de nodige informatie vinden rond lidmaatschap.