Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met haar vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige?
Onze wild guest is Bruno Iserbyt voormalig medewerker van Triodosbank en momenteel actief bij Trividend als relatiebeheerder, Financieel coördinator bij CLT Gent, vrijwilliger bij Fairfin, bestuurder bij SoCrowd en ga zo nog maar even verder.
“Ik koos voor de reportage, omdat die een vivisectie maakt van de sector waarin ik al zeventien jaar actief ben. En de financiële sector is uiteraard een sector waar niemand aan ontkomt. Het is precies tien jaar geleden (een wat luguber jubileum) en op dat moment – ik beleefde de crisis op de eerste rij, want was opdat moment verantwoordelijk voor de afhandeling van allerhande investeringen – werd het voor mij overduidelijk: ik moest weg uit de financiële sector. Het was een sector die louter om platte verkoop draaide, die lak had aan de klant en aan de maatschappij in het algemeen. “Je bent niet betaald om te begrijpen, maar om te verkopen.” Dat was een districtsverantwoordelijke zei op mijn argument: “Hoe kan ik een product verkopen dat ik zelf niet begrijp?” Al leek de banksector verlaten (na acht jaar ervaring in de sector en niks daarbuiten) niet zo’n evidentie. En dan diende zich een nog beter alternatief aan: overstappen van ‘the dark side’ naar de rebel Alliance: sociaal bankier worden. Ik ging aan de slag bij Triodos en ontdekte zo een gans ecosysteem aan alternatieven. In die zin vind ik de reportage aan de ene kant verplichte kost, maar aan de andere kant is er ook heel wat nuance aan te brengen. Ze gaat voorbij aan een heleboel alternatieven. En ook de bredere context en geschiedenis – hoe is het systeem geëvolueerd tot het monster dat het tien jaar geleden was (en nog steeds is).”
Kom mee debatteren.
In het najaar van 2017 startten Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen, Timelab, Herberg Macharius en de VPRO een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up. Voortaan zetten we deze reeks verder in De Schuur.
Elke 1ste dinsdag van de maand gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod en licht toe waarom. Een moderator faciliteert het debat achteraf en uiteraard drinken we daar een glas bij.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen.