Sinds 2005 organiseren vrienden van Paul Verbraeken jaarlijks een lezing met steun van Masereelfonds, Charta 91, Linx+, Zuiderpershuis en een schare sympathisanten. VUB Press publiceert steeds de tekst van de lezing.

* Paul Verbraeken was een ongebonden kritische denker zoals we er in Vlaanderen nooit veel hebben gehad. In de geest van Paul geven we elk jaar het woord aan een eminent spreker die zich niet door het systeem laat inpalmen en zich verzet tegen het heersende neoliberale discours.

Ter gelegenheid van de 18de Paul Verbraekenlezing, die plaatsvond op 29 april 2023, schreef Tom Lanoye het politieke pamflet “Woke is het nieuwe Marrakechpact. Aktief ging daarover met hem in gesprek. Het artikel kan hier gelezen worden.

Het boek werd op 2 augustus voorgesteld in boekhandel Corman in Oostende tijdens Theater Aan Zee. Na amper twee weken was het boek al in tweede druk.

Synopsis

TOM LANOYE schreef een even furieus als hilarisch pamflet over het spook van ‘woke’. In de States is het echte doelwit van de anti-woke-waanzin nu al zonneklaar. Abortus, homohuwelijk, vrij onderwijs, vakbondsrechten, wapenwetten en ethisch ondernemerschap liggen steeds meer onder vuur. Scholen en bibliotheken verwijderen uit zelfcensuur duizenden boeken, zelfs van Nobelprijswinnaars. En als het afhangt van Donald Trump en Ron DeSantis wordt woke de inzet van de presidentsverkiezingen.

In België is N-VA-voorzitter Bart De Wever de aanjager van de anti-woke-hysterie. Ooit was hij op rechts de enige winnaar van elke cultuuroorlog. Dat is verleden tijd sinds de saga rond het niet-bindende Marrakech-pact. Zijn partij heeft die kwestie toentertijd zelf groot gemaakt door uit de regering-Michel te stappen, uit angst voor Vlaams Belang. Zo verkocht ze zichzelf bij de daaropvolgende verkiezingen een historische pandoering. Niemand kan rechts-extremisten overtroeven in ranzigheid. Toch speelt de burgemeester van Antwerpen aangaande woke opnieuw voluit op hun terrein. Voorval na voorval klopt hij op en melkt hij uit, vooral in de culturele sector. Zo wil hij ‘de vernietiging van onze cultuur’ voorkomen — zijn eigen woorden. Maar opnieuw versterkt hij vooral extreemrechts en zal woke voor zijn partij een nieuw Marrakech-debacle opleveren.

“Artiesten beschrijven identiteiten. Ideologen schrijven ze voor. Geen van beide groepen heeft helemaal gelijk. Artiesten geven dat ongelijk toe en maken er toch hun beroep van. Ideologen geven hun ongelijk nooit toe en maken er net zo goed hun beroep van.”

BESTEL HET BOEK HIER!