De gesmaakte lezingenreeks Donderse Denkende Dames biedt in het seizoen 2018-2019 opnieuw hoogstaande lezingen aan over markante vrouwen. We bijten op 11 oktober de spits af met de Britse wiskundige Ada Byron (1815-1852) die mee aan de wiegstond van de computerwetenschappen. Al in 1843 beschreef ze hoe je je een digitale computer kon programmeren. Zij zag toen al hoe je er afbeeldingen mee kon maken, er mee kon programmeren en er wetenschap mee kon bedrijven. Dat ze dit kon doen was te danken aan haar moeder, die haar opvoedde tot wiskundige en onderzoeker.
Een eeuw lang werd er na haar publicatie geen wetenschappelijk aandacht meer aan Ada Byron besteed. Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd haar prestatie uit de vergetelheid gehaald. In 1979 werd een programmeertaal van het Amerikaanse leger naar haar vernoemd. Tegenwoordig reikt de British Computer Society een medaille met haar naam uit aan mensen die een buitengewone bijdrage aan de informatica hebben geleverd. Ada is een heldin in ons digitale tijdperk.
Sicco Wittermans, wetenschapsjournalist verbonden aan de VUB, zal inleiden over Ada Bryon, haar werk, de toenmalige tijdsgeest, en waarom Ada Byron thuishoort bij de Donderse Denkende Dames. Inschrijven verplicht bij orhan@masereelfonds.be of 02 502 38 80 ten laatste op 9 oktober. Deuren open vanaf 19u om de dorst te lessen. Lezing begint om 19u30.