// Deze activiteit is helaas volzet //
In dit bospraatje gaat schrijfster Philsan Osman, co-auteur van ‘Voor wie willen we zorgen?’ in gesprek met Debbie Eraly (BOS+ Ecuador). Live bijwonen kan in Marcelline maar wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven is verplicht. Digitaal volgen kan ook via livestream.
In onze projecten in de tropen probeert BOS+ deze ecofeministische bril steeds op te zetten, wat zorgt voor verschillende aandachtspunten en werkwijzen, maar ook voor vele uitdagingen. Het expliciete uitgangspunt van zorg uit dit nieuwe boek uitbreiden naar de zorg voor bossen lijkt ons een heel interessant uitgangspunt om onze aanpak te begeleiden. We stemmen dit live af in een gesprek tussen een van de auteurs van dit boek en een tropenmedewerker van BOS+.
Het ecofeminisme heeft zijn wortels in het activisme van de jaren ’70. Geconfronteerd met de nucleaire dreiging en de destructie van de leefomgeving zetten verschillende feminisitische collectieven acties op poten. […] Deze vrouwen ontdekten dat er parallellen liepen tussen de manier waarop de moderne samenleving met de aarde omging en de manier waarop ze omging met mensen die niet voldeden aan de standaard van de witte, moderne man. De natuurlijke omgeving werd behandeld als een reservoir dode materie, klaar voor extractie. Vrouwen en mensen van kleur werden als minderwaardig behandeld. Op het kruispunt tussen de vernietiging van de natuur en deze sociale onderdrukking bevindt zich het ecofeminisme.
uit ‘Voor wie willen we zorgen. Ecofeminisme als inspiratiebron’ door Dirk Holemans, Philsan Osman en Marie-Monique Franssen.