In Iedereen dichter! gooit Ivo van Strijtem de ramen open. ‘Poëzie moet uit haar boeken treden,’ beweert hij. En met een aanstekelijk enthousiasme weet hij dit te bewerkstelligen.
Poëzie wordt onterecht als wereldvreemd, moeilijk en bovenal totaal nutteloos ervaren. Maar volgens Ivo van Strijtem, kan poëzie ons van de onverschilligheid redden. Aan de hand van gedichten uit eigen werk of door hem vertaald toont de auteur ons hoe de schoonheid van poëzie een groeimiddel is dat de mens boven zichzelf laat uitstijgen. Hoe ze klaarheid schept in een wereld vol ruis, geluk brengt in tijden van wanhoop en oproept tot reflectie en tot gerichte actie. Poëzie staat niet buiten de werkelijkheid, maar rukt de sluier van onze virtuele wereld af.
Hij leest vooral voor uit zijn alom gewaardeerde recentste bundels: De Liefde, jazeker en Een kamer met een tafel en schrijfgerei.
Ivo van Strijtem (1953) is dichter, essayist en bloemlezer. Bovendien vertaalt hij gedichten uit het Engels en het Zweeds. Maar bovenal is hij een gepassioneerd en eigenzinnig poëzieliefhebber.
Hij spreekt en schrijft enthousiasmerend over de dichtkunst waardoor hij wel eens als ‘ambassadeur van de poëzie’ wordt bestempeld. In 2018 verscheen bij Lannoo zijn essaybundel Iedereen dichter!.
Sinds 2014 prijkt zijn gedicht Regen op een muur in de Archipelbuurt in Den Haag.
Eind september 2019 trad hij op tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. VPRO maakte er de volgende opname van: https://www.youtube.com/watch?v=Y8smoEC4W30 .
Toegang is gratis.
Masereelfonds Hasselt i.s.m. Humanistisch Verbond Hasselt. Info: 011/275032.