13 jun 2021 11:00

Pogingen tot verbindend denken.

Zijn interpersoonlijke verbindingen mogelijk en wenselijk? Dat wordt de cruciale vraag tijdens een extra online-aflevering van het denk- en filosofieproject ‘Onze toekomst herdenken’.

Deze speciale FILM #10 is te bekijken vanaf zondag 13 juni 2021 om 11 uur via www.hetzoekendhert.be.

PROF. PAUL VAN TONGEREN – DE  VORMING VAN EEN MENSELIJKE GEMEENSCHAP

Filosoof Paul van Tongeren, professor emeritus en huidige Denker des Vaderlands in Nederland, wordt de hoofdspreker van deze extra editie. Hij schreef zopas een nieuw boek over de ervaring van vriendschap. Vanuit zijn kennis en inzichten houdt hij een bespiegeling over de mogelijk inbreng van filosofie bij de vorming van een menselijke gemeenschap. In zijn afsluitende bespiegeling komt deze academische denker zo toe aan de kernvraag van onze toekomstgerichte cyclus: ‘Met welke filosofie kunnen we verder?’

Paul van Tongeren (1950) is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015). Hij was daarnaast bijzonder hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud Stichting aan de Universiteit Leiden (1985-1991) en buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven (2002-2016) en geassocieerd onderzoeker aan de Universiteit van Pretoria. Naast zijn academische werk publiceert Paul van Tongeren toegankelijke boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek. Hij is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van dagblad Trouw en samen met Tinneke Beeckman covoorzitter van het Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE.

 

ALINE D’HAESE – DE ZIJKANT VAN VRIENDSCHAP

Filosofe en classica Aline D’Haese, verbonden aan de KU Leuven, houdt voorafgaand, als tegenspreekster, een kritische beschouwing over de jongste publicaties van Paul van Tongeren. In ‘De zijkant van de filosofie’ ging deze Vlaamse academica recent met de Nederlandse denker Frank Meester een zinderende dialoog aan over de negatie van vrouwelijke filosofen doorheen de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hoe beoordeelt zij de inzichten, denkwijze en suggesties van de nieuwe ‘Denker des Vaderlands’? En in welke kritieken en standpunten, denkt zij, zou prof. Paul Van Tongeren haar kunnen en moeten tegemoet treden?

 

Aline D’Haese (1976) studeerde klassieke talen aan de KU Leuven. Daarna studeerde ze summa cum laude af in de wijsbegeerte. Ze is docent Latijn, Grieks en filosofie en is verbonden aan de Universiteit van Leuven. Ze leverde een bijdrage aan het filosofische fotoboek Diner pensant (2015) van Valerie Granberg en aan het werkboek van Het goede leven en de vrije markt (2019). In De zijkant van de filosofie (2021) voert ze met filosoof Frank Meester een dialoog over vrouwelijk denken.