24 apr 2021 10:15 - 15:30

Hart boven Hard-dag

Er is wél geld voor #BeterNaCorona,  samen in beweging voor een fair en duurzaam alternatief

Doe mee met de Hart boven Hard-dag op 24 april 2021. We komen opnieuw online samen. Schrijf je hier in.

De Hart boven Hard-dag vindt opnieuw online plaats. Deelname is gratis. Schrijf je wel vooraf in. Kan je toch niet deelnemen, laat het ons aub weten, zodat we goed kunnen inschatten met hoeveel we zullen zijn.
Kort vooraf krijg je een bevestigingsmail met de link om in te loggen in de online vergaderruimte. Heb je hier vragen over of wil je hier hulp bij? Laat het ons weten via het inschrijvingsformulier!

De coronacrisis en de klimaatcrisis zetten wereldwijd de ongelijkheid op scherp. We zitten in dezelfde storm, maar niet in dezelfde boot. Sommigen hebben een luxekajuit in een cruiseschip. Anderen delen hun wanhoop, opeengepakt in een kleine rubberboot. Een beleid dat roofbouw pleegt op de natuur, dat aanstuurt op minder overheid, minder publieke rijkdom en meer privaat eigenbelang, maakt ons ziek. Dat valt niet langer te ontkennen. De mens als wolf voor een ander is niet de weg naar de vrijheid. Het is een doodlopend pad.

Hoe vaak horen we het niet: “Er is geen geld voor loonsverhoging, voor sociale woningen, voor de sociale zekerheid, voor meer preventie in de zorg, voor een gezond milieu, voor cultuur”? Die dooddoener zal de komende tijd des te luider klinken, nu de staatsschuld flink is toegenomen. Bij het opstellen van de volgende begroting zal de factuur van de ondersteuningsmaatregelen gepresenteerd worden. En die gaat wellicht niet spontaan richting belastingparadijzen. Tenzij wij met velen front vormen. We laten ons geen valse factuur aannaaien.

Onze boodschap? Er is wél geld voor #BeterNaCorona. TINA is passé. Samen activeren we hoop én geld, ons geld! Hoe brengen we een brede groep in beweging om samen te werken aan een duurzame, solidaire samenleving, waarin we zorg dragen voor de planeet en voor elkaar? Waarin er eindelijk werk gemaakt wordt van een faire verdeling van de rijkdom? Dat is de centrale vraag van deze Hart boven Hard dag.

Programma

10:15 – Check-in
Meld je tijdig aan voor een vlotte start van de dag!

10:30 – Welkom & voorstelling nieuwe medewerker Lies
We overlopen het programma en maken enkele praktische afspraken .
Eind april start de tweede vaste medewerker van Hart boven Hard. Maak kennis met onze nieuwe communicatiemedewerker, Lies!

10:45  –  Er is wel geld – Sacha Dierckx geeft de aftrap voor onze campagne
Sacha Dierckx doet een eerste inhoudelijke insteek om onze jaarcampagne ‘Er is wél geld’ op gang te trekken. Sacha werkt op de studiedienst van het ABVV en schrijft vanuit de denktank Minerva spitse analyses over de politieke en economische keuzes.

11:30 – Pauze

11:40 – Opzet en ankerpunten van de campagne Er is wel geld
Onze jaarcampagne en het centrale thema van de dag is ‘Er is wel geld’. Dit thema hebben we binnen de beweging al een tijd geleden vastgelegd, maar hoe gaan we hiermee verder? Hoe spelen we in op de actualiteit? Hoe verbinden we onze 10 hartenwensen met dit thema? Hoe kunnen lokale en thematische groepen aan de slag met dit campagnethema? Hoe brengen we ons alternatief verhaal naar een breed publiek? Marijke licht het opzet van de campagne toe en stelt een aantal ankerpunten voor, zodat we kunnen plannen en aan de slag gaan. Uiteraard geven we jullie de kans om hierop te reageren en feedback te geven.

12:20 – Concrete actievoorstellen om lokaal – en coronaproof – voor te mobiliseren
Stel je graag je actie of project voor? Mail het ons vooraf.

12:30 – Middagpauze

13:30 – Artistiek intermezzo
We starten de namiddag met een dosis cultuur. Laat je verrassen door een combinatie van poëzie en muziek…

13:45 – Parallelle werkgroepen
We verdelen ons over verschillende digitale ruimtes om concrete initiatieven uit te denken en voor te bereiden.

Werkgroep 1 Eerlijke belastingen, hoe verkopen we dat?
Op vrijdag 4 juni is het Tax Justice Day. Een tegenwicht voor de liberale ‘Tax Freedom Day’, begrip gelanceerd door PricewaterhouseCoopers, een Amerikaans bedrijf dat bedrijven adviseert hoe ze belastingen kunnen ontlopen. Die ‘Tax Freedom Day’ is de dag waarop ‘de’ Belgen hun belastingen voor dat jaar hebben betaald. “Pas vanaf de dag nadien werken we voor eigen rekening”, is de gedachte. Een erg misleidende voorstelling van zaken. De gemiddelde Belg bestaat natuurlijk niet. De rijkste 1 procent stopt al in januari met het betalen van belastingen.

Om dat scherp te stellen komen wij op 4 juni uit ons kot voor eerlijke belastingen. En we doen dat samen met heel wat andere organisaties. In levende lijve en digitaal.
Wij eisen eerlijke belastingen omdat we daar als samenleving recht op hebben, als bron van van inkomsten voor sociale en ecologische investeringen.
De coalitie van organisaties werkt een kader uit voor de (waarschijnlijk gedecentraliseerde) actie. En wij ontwerpen in deze workshop de beeldvorming, de slogans en het materiaal waarmee we als Hart boven Hard willen deelnemen. Denk ook op voorhand al eens aan creatieve, artistieke mensen die we zouden kunnen warm maken om mee te doen (een fanfare, een circusschool, …).
Breng je meest creatieve zelf mee naar de workshop!

Werkgroep 2 Eco is logisch, maar wie gaat dat betalen?
Zonder eerlijke fiscaliteit komt er ook sociaal en ecologisch geen omslag. Dat we middelen nodig hebben om de klimaattransitie waar te maken, en hoe we die middelen kunnen vinden en aanspreken, daarover gaat deze workshop.
Eco is logisch. Maar investeringen vanuit de financiële privésector in groene oplossingen in energie, transport, gebouwen, industrie en landbouw lopen niet goed. De grootbanken ING en BNP Paribas investeren vier keer meer in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. Het is ook vaak niet duidelijk welke investeringen daadwerkelijk groen zijn. We hebben meer regelgeving nodig voor investeerders waardoor ze de ecologische en sociale kost van investeringen mee in rekening moeten brengen. We kijken verder dan de markt. Het beleid kan financiën richting structurele veranderingen oriënteren en de leiding nemen in een planmatige transitie. Wij kiezen voor een groene toekomst, waarin ons welzijn bovenaan staat en we onze rijkdom eerlijk delen.

Werkgroep 3  Breng de buurt in beweging
Hoe kunnen we bewoners en actievoerders beter met elkaar verbinden en laten samenwerken voor een gemeenschappelijk doel? Wat is de meerwaarde van samenwerking tussen welzijn, cultuur, huisvesting, tewerkstelling, onderwijs…? Wat zijn mogelijke valkuilen? Op welke manier kijk je naar jouw wijk of lokale gemeenschap en haar bewoners? Hoe laat je mensen over het muurtje kijken?
We vertellen jullie onze ervaringen met participatieve methodes die inspelen op de noden en op de veerkracht van bewoners. Hoe je mensen van verschillende horizonten in beweging kan zetten om samen aan sociale cohesie te werken.
We luisteren ook naar jullie verhalen en ervaringen. We inspireren elkaar om participatief en verbindend aan de slag te gaan.

Werkgroep 4  Breed, breder, breedst!
Deze werkwinkel zal gaan over het verbreden van onze beweging. Als Hart Boven Hard een brede burgerbeweging wil zijn, dan moeten we in onze lokale groepen, in onze campagnes, in onze communicatie, in werkelijk ieder aspect van ons werk actief aandacht hebben voor de bestaande maatschappelijke diversiteit en de mechanismen van in- en uitsluiting. Hoe voorkomen we dat we steeds dezelfde mensen bereiken, steeds dezelfde profielen aantrekken, en hoe garanderen we dat iedereen zich aangesproken voelt door onze projecten?
Ben je actief in een lokale groep of campagne van Hart Boven Hard en wil je werk maken van de verbreding van onze beweging? Schrijf dan in voor deze workshop.
Aan de hand van concrete campagnes en acties, die je op voorhand doorgeeft, formuleren we een aantal vuistregels (“do’s en don’ts”) voor een toegankelijke en laagdrempelige werking van je groep of campagne.

15:20 – We delen met elkaar wat we gaan doen en sluiten de dag samen af

15:30 – Afscheid

Inschrijven
Zoals bij elke Hart boven Hard-dag vragen we je om in te schrijven als je wil deelnemen. We vragen je ook om vooraf aan te geven met welke werkgroep je wil meedoen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Kan je toch niet deelnemen, geef dan aub een seintje. Er zit een limiet op het aantal mensen dat online kan deelnemen, zo komt je plaats vrij voor een andere deelnemer.