A A+ A++

home > over ons

Wie zijn wij? Wat willen wij?

Wij zijn een progressieve cultuurvereniging. We dromen ervan dat de mensen ooit van deze wereld samen een plaats maken waar iedereen vrij en gelijk is. Met dat ideaal in het achterhoofd houden wij die wereld kritisch in het oog. Voor ons staat cultuur centraal, maar heel deze samenleving, dus ook de politiek en de economie, is tenslotte met cultuur verweven.

Democratie kan voor ons niet radicaal genoeg zijn. Dat soort van democratie proberen we zelf te beoefenen. Niemand voert bij ons het hoge woord. Van niets of niemand ontvangen we richtlijnen. Absolute onafhankelijkheid, dáár staan we voor.

Onze kritische en democratische opstelling heeft heel veel te maken met de Verlichting. Ook met Marx. Maar kritisch denken gaat verder. Dogma's verwerpen we hoe dan ook. De actualiteit inspireert ons. De wereld waarin we leven, daar houden we ons mee bezig. Mondialisering, oorlogsdreiging, feminisme, bewustwording van de mensen in de derde wereld, milieu, inbreng van migranten, contacten met andere culturen, enzovoort dwingen ons voortdurend tot nieuwe inzichten.

Kortom, we zijn een kritisch, progressief en onafhankelijk cultuurfonds. Niemand gaat hierin zo ver als wij.