“Alles is politiek”. Uitgaande van deze provocatieve stelling en het artistieke werk en leven van houtsnijder Frans Masereel, organiseert het collectief achter Magrafica een tentoonstelling rond het thema democratie. Het nodigt studenten uit om op hun eigen manier deze woorden en beelden als afzetpunt te nemen voor het creëren van grafisch werk, vanuit alle moeilijkheden en uiteenlopende interpretaties die aan het concept democratie — of het ontbreken ervan — kunnen worden toegeschreven.
Stap je mee met onze lobbywandeling? We passeren tijdens een gegidste tour langs spiegelende gevels, imposante kantoren en nieuwsgierig makende naamplaten van grote lobbykantoren en EU-gebouwen in het hart van de Europese Wijk van Brussel.
We focussen op wat ook wel de 6e macht wordt genoemd: lobbyisten en adviseurs die buiten het zicht van de openbaarheid de EU-wetgeving naar de hand willen zetten van hun opdrachtgevers.
Tijdens de Leden- en Vriendendag in Brugge deelden leden en sympathisanten waardevolle inzichten over thema’s als generaties verbinden, de ruimte voor dissidentie, en de strijd tegen extreemrechts. Het hoogtepunt van de dag was de deelname van kunstenares Victoria Lomasko en regisseur Anna Moiseenko, die spraken over de rol van kunst en protest in een autoritair klimaat, gevolgd door afsluitende rondetafelgesprekken die richting gaven aan het nieuwe beleidsplan van het Masereelfonds.
Kan het lokale niveau het laboratorium voor goed beleid zijn, waar nationale overheden falen? In deze aflevering bespreken experts hoe lokale besturen innovatieve oplossingen bieden voor complexe problemen, ondanks uitdagingen zoals financiële tekorten en onbekendheid met intercommunales.
Mag de gemeente eisen dat een lokale afdeling van MF uitsluitend het Nederlands gebruikt? Nee. Doet zij dat toch, dan schendt zij de wet.
Qua voertaal in zowel interne als externe communicatie, hebben verenigingen vrije keuze. Alleen het contact met overheden moet in de voorgeschreven bestuurstaal.
In een artikel van Frank Olbrechts onthult Apache, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, de namen van een aantal gemeenten die de wet overtreden: zij verbinden aan erkenning de voorwaarde dat je vereniging uitsluitend het Nederlands gebruikt. Soms eisen ze zelfs dat alle documenten in het verenigingsarchief in het Nederlands moeten zijn opgesteld, een absurde en onwerkbare eis.
De historicus Vijay Prashad is, samen met Noam Chomsky, een van de belangrijkste progressieve intellectuelen van het moment en is gespecialiseerd in geopolitiek en Noord-Zuidkwesties. Deze leesgroep, begeleid door Marc Vandepitte, zal aan de hand van een bloemlezing uit Prashads werk stilstaan bij thema’s zoals imperialisme, militaire interventiepolitiek, en de rol van gender en etniciteit in de ontvoogding van het Zuiden.